Dua sampel coklat Cadbury iaitu Coklat Susu dengan Kacang Hazel
(Cadbury Dairy Milk Hazelnut) dan Coklat Susu dengan Buah Badam (Cadbury
Dairy Milk Roast Almond) dikesan mengandungi DNA khinzir (porcine).
DNA khinzir itu dikesan Kementerian Kesihatan dalam sampel Coklat
Susu dengan Kacang Hazel bernombor kelompok (batch no) NO200813M01H I2
bertarikh luput 13 Nov 2014; dan Coklat Susu dengan Buah Badam dengan
nombor kelompok 221013N01R I1 bertarikh luput 15 Jan 2015.
Ketika memaklumkan perkara itu dalam kenyataan hari ini, Ketua
Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata analisis
terhadap Cadbury Dairy Milk Chocolate bagaimanapun tidak menemui
kandungan DNA tersebut.
Isu pengesanan DNA khinzir dalam produk Cadbury tersebar luas di
media sosial sejak semalam yang memaparkan keputusan analisis terhadap
dua produk berkenaan.
Dr Noor Hisham berkata ketiga-tiga sampel coklat itu telah diambil untuk analisis DNA khinzir bagi tujuan pemantauan.
Beliau berkata pengeluar coklat terbabit, Cadbury Confectionery
Malaysia Sdn Bhd akan memanggil balik produk-produk itu daripada pasaran
dengan serta merta.
“Kementerian Kesihatan menasihatkan orang ramai supaya membaca nombor
kelompok pada label produk sebelum membeli atau memakannya,” kata Dr
Noor Hisham.
Pengguna boleh mengemukakan sebarang soalan kepada Kementerian
Kesihatan melalui laman web Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan di http://fsq.moh.gov.my atau www.facebook.com/bkkmhq.
Pihak JAKIM juga telah mengambil tindakan tegas menggantung serta merta sijil pengesahan halal dua produk coklat Cadbury yang dikesan mengandungi DNA khinzir (porcine) oleh Kementerian Kesihatan.
Isu pengesanan DNA khinzir dalam produk Cadbury tersebar luas di
media sosial yang memaparkan keputusan analisis terhadap
dua produk berkenaan.
Selepas sijil halal dikeluarkan, pemegang sijil adalah tertakluk kepada pemeriksaan berkala Jakim terhadap syarikat pengeluar produk.
Pihak Jakim telah menjalankan pemeriksaan berkala terhadap syarikat pengeluar coklat terbabit pada 20 Februari lepas dan mendapati syarikat tersebut ketika itu mematuhi piawaian pensijilan halal Malaysia.
Selepas sijil halal dikeluarkan, pemegang sijil adalah tertakluk kepada pemeriksaan berkala Jakim terhadap syarikat pengeluar produk.
Pihak Jakim telah menjalankan pemeriksaan berkala terhadap syarikat pengeluar coklat terbabit pada 20 Februari lepas dan mendapati syarikat tersebut ketika itu mematuhi piawaian pensijilan halal Malaysia.
No comments:
Post a Comment