Ramadhan merupakan bulan di mana orang Islam berpuasa di siang hari,
sebelum berbuka puasa bersama keluarga dan rakan-rakan menjelang malam.
Ibadat puasa juga dijalankan pada hari-hari tertentu untuk agama lain
serta bagi yang ingin mengurangkan berat badan. Kajian menunjukkan puasa
juga mempunyai kelebihan tersendiri terhadap kesihatan jika dijalankan
dengan disiplin yang bersesuaian. Berikut ialah kesan positif berpuasa
terhadap kesihatan
Fungsi Otak
Berpuasa dalam jangka masa pendek mungkin dapat menggalakkan
proses Autogphagy , suatu proses di mana sel otak dapat mengitar semula
sel buangan, serta membaiki proses pembaziran sel. Berpuasa juga
dikatakan dapat meningkatkan tahap Brain-Derived Neurotrophic Factor
(BDNF), iaitu sejenis protein yang membantu kerja-kerja di bahagian otak
yang memproses memori, pembelajaran dan fungsi kognitif kompleks. Paras
BDNF yang rendah dikaitkan dengan penyakit Alzheimers.
Pengurangan Berat Badan
Berpuasa mengurangkan kadar pengambilan kalori serta membolehkan
pengawalan berat badan. Ia juga mengurangkan risiko penyakit berkaitan
metabolisma badan selain meningkatkan pembakaran lemak.
Insulin
Berpuasa secara berkala dapat menbantu meningkatkan sensitiviti
badan terhadap insulin serta mengurangkan daya tahan insulin. Oleh
kerana berpuasa mengakibatkan kelaparan atau stress, badan akan
memlepaskan lebih banyak kolestrol, memboleh badan menggunakan lemak
sebagai sumber tenaga, menggantikan glukosa. Sel lemak dalam badan yang
berkurangan membolehkan ia mempunyai daya tahan insulin/ diabetis yang
lebih baik selain mengurangkan risiko arteri coronary tersumbat.
Kolesterol, triglyceride and ghrelin
Berpuasa menaikkan tahap kolestrol baik dan buruk di dalam badan,
Tahap Triglyceride yang semakin berkurang juga mengurangkan risiko
penyakit berkaitan jantung.
Berpuasa meningkatkan paras ghrelin ( hormon berkaitan kelaparan) untuk mengurangkan pemakanan berlebihan.
No comments:
Post a Comment